חיפוש
Close this search box.
חיפוש
Close this search box.

אורודינמיקה

בדיקה אורודינמית – Urodynamic Testing

אורודינמיקה היא בדיקה מרפאתית קצרה, שמטרתה לבדוק את תפקוד שלפוחית השתן. הבדיקה נועדה לברר הפרעות במתן שתן, כמו דליפת שתן בדחיפות או במאמץ. בבדיקה אורודינמית נבדקת היכולת של השלפוחית לאגור שתן ולשמור עליו – ואז להוציא אותו במלואו. במהלך הבירור נמדדים הלחצים בשלפוחית ובבטן ונרשמים נפח השתן ועוצמת ההשתנה.

ב"מדיקה תל אביב" אנו מציעים כיום בדיקה אורודינמית נעימה וסימפתית במיוחד, המבוצעת ברגישות ובעדינות על ידי רופאים סבלניים ומיומנים. אצלנו ניתן למצוא את הטכנולוגיה הכי מתקדמת בתחום האורודינמיקה – מה שמבטיח תוצאות מדויקות ואמינות ביותר.

בדיקה אורודינמית (לעתים נקראת גם הערכה אורו-דינמית; באנגלית: Urodynamic Testing) היא חלק מתהליך האבחון של בירור הפרעה במתן שתן (בדיוק כמו בדיקות עזר אחרות, כגון CT או בדיקת דם). לתוצאות המבחן האורודינמי יש השפעה על ההחלטה לגבי הטיפול המתאים ביותר, ולכן חשיבות הבדיקה.
הבדיקה מיועדת למטופלים הסובלים מהפרעה במתן שתן, כולל:

  • בריחת שתן (טפטוף או דליפת שתן בזמן מאמץ, לדוגמה תוך כדי עיטוש, שיעול או פעילות גופנית); דליפת שתן בדחיפות (לא מספיקים להגיע לשירותים מהרגע שצריכים לתת שתן – ועד להשתנה עצמה);
  • דליפת שתן overflow (השלפוחית מתמלאת מעבר לקיבולת שלה ו"גולשת");
  • דליפת שתן פונקציונלית (מסיבות תפקודיות, למשל אצל מטופל/ת עם קושי בניידות);
  • ואצירת שתן (לעתים נכתב: עצירת שתן; מצב שבו נשארות בשלפוחית שאריות ניכרות שלא מתפנות החוצה). ההפרעות יכולות להופיע אצל נשים (לדוגמה אחרי לידות או לאחר ניתוח בעמוד השדרה);
  • בקרב גברים (למשל עם הגדלת ערמונית שפירה);
  • בגילאים מבוגרים (אצל מטופלים שמקבלים תרופות להפרעות במתן שתן); וגם בגילאים צעירים (אצל חולים עם מחלות נוירולוגיות, כמו טרשת נפוצה).

אצל נשים:

  1. מטופלת אחרי לידות, שסובלת מטפטוף, בריחות שתן במאמץ ו/או בדחיפות.
  2. מטופלת לאחר ניתוח גב, שמתלוננת על דליפה בדחיפות ורצה הרבה לשירותים.
  3. מטופלת עם מחלה נוירולוגית (כמו טרשת נפוצה), שסובלת מהפרעות במתן שתן.
  4. מטופלת עם דליפת שתן או בריחת שתן, המקבלת תרופות ייעודיות מרופא המשפחה או מאורולוג ומבצעת פיזיותרפיה לרצפת האגן – אך תוצאות הטיפול אינן משביעות רצון.

בקרב גברים:

  1. מטופל עם הפרעות במתן שתן, מקבל תרופות מאורולוג – אך הטיפול לא משיג את יעדיו. ביצע כבר בדיקת זרם, כעת נדרשת בדיקה מעמיקה יותר.
  2. מטופל עם הגדלה שפירה של הערמונית, מתלבט לגבי פרוצדורה פולשנית (ניתוח), מעוניין לבצע בירור כדי לקבל החלטה על הטיפול הרצוי.
  3. מטופל לאחר ניתוח לטיפול בערמונית מוגדלת, שסובל מהפרעות במתן שתן.
  4. מטופל עם קתטר ואצירת שתן, שמתלבט בשאלה אם לבצע ניתוח.
  5. מטופל עם מחלה נוירולוגית (כגון טרשת נפוצה) עם הפרעות קשות במתן שתן, כולל מטופלים צעירים (לדוגמה בני 17 ו-20).

המחשבה לתת שתן מול אנשים זרים – יכולה לגרום לתחושות של מבוכה, בושה וסלידה. אנו יודעים זאת ועושים מאמץ כדי להפחית את התחושות הקשות ולהפוך את ביצוע הבדיקה לנעים ככל הניתן. הנה חלק מהדברים שאנו עושים במטרה להקל עלייך:

האם זו הבדיקה הנכונה עבורך? בניגוד למדידת לחץ דם, אורודינמיקה היא בדיקה שהרגישות לביצועה גבוהה. אנחנו מודעים לכך ומקפידים שלא לבצע אותה למי שלא צריך אותה – או למי שיכול להסתפק בבדיקות פחות פולשניות, כמו בדיקת השתנה פשוטה (לתוך משפך שמודד את כמות ואת עוצמת הזרם) או בדיקת שארית שתן (המבוצעת בסיוע אולטרסאונד). 

תיאום ציפיות: מניסיוננו עולה שביצוע של תיאום ציפיות ריאלי ומוצלח, מאפשר לעבור את הבדיקה ביתר קלות ובתחושת ביטחון. במסגרת תיאום הציפיות אנו מסבירים על הבדיקה עצמה וכיצד היא תבוצע בדיוק. בנוסף, אנו מפרטים את התועלות של הבדיקה ולמה ניתן יהיה לצפות מתוצאותיה. נשמח לענות לכם על כל שאלה ולהסביר כל דבר שמטריד אתכם.

רופאה בודקת לנשים, רופא בודק לגברים: כדי שיהיה לכם הכי נוח שאפשר, אנו מאפשרים לכן (ולכם) לבחור לעבור את הבדיקה בידי רופא (או רופאה) מהמגדר שלכם. אין חובה לבחור: אם אין לכם העדפה, את הבדיקה יבצע (או תבצע) הרופא/ה הזמינים ביותר.

אנחנו מלאי סבלנות: לבדיקה אין זמן מקסימלי ואנחנו לא מתכוונים להאיץ בך לסיים אותה. לכל אחד ואחת יש את הקצב שלו, ברור לנו שזה יכול להיות קצת מוזר ולא נעים – ואנחנו כאן איתך עד לסיום מוצלח של מדידת כל הפרמטרים הדרושים (קרי, עד למתן שתן).

רגישות: לכל אחת ואחד יש את הרגישויות שלו. אנו מכבדים את הרגישויות שלך ונעשה כל מאמץ כדי להתחשב בהן, להשרות עלייך תחושה של נינוחות ולשמור על הפרטיות שלך – כל זאת, כמובן, במגבלות הבדיקה והאילוצים הקליניים.

רוב רובם של הנבדקים מדווחים, אחרי הבדיקה, שהשד אינו נורא כל כך וכי הפחד מפני הבדיקה היה הרבה יותר גדול מחוסר הנעימות הקלה שבביצועה. נבדקים ב"מדיקה" מדווחים על יחס מאוד אמפתי וסימפתי מצד הרופאים הבודקים ומספרים שהם הרגישו בידיים מקצועיות, מכבדות ובטוחות. כאשר חוזרים עם התוצאות אל הרופא המפנה (כמו אורולוג או אורוגינקולוג) ורואים את משקלן הגדול בקבלת החלטות (בדיוק כמו לחזור מ-CT עם ממצא שעל פיו יתנהל הטיפול) – מבינים, עוד יותר, את החשיבות הגדולה של ביצוע הבדיקה.

יש לבצע תרבית שתן בקופת החולים במהלך השבוע שלפני הבדיקה. התרבית צריכה להראות שהשתן סטרילי ואינו מכיל חיידקים או פתוגנים אחרים. תוצאות המעידות על זיהום (כמו Positive או יותר מ-100,000 אורגניזמים / מ"ל אצל נשים) לא מאפשרות לבצע אורודינמיקה. יש להביא הפניה מהרופא, הכוללת את סיבת הבדיקה, תמצית היסטוריה רפואית, אלרגיות ותרופות שהמטופל נוטל בקביעות.

  • מומלץ להגיע עם מלווה אך לא חובה.
  • יש להגיע עם שלפוחית מלאה.
  • יש להצטייד בתוצאת בדיקת תרבית שתן שבועיים – שלושה לפני הבדיקה בהנחה שבתקופה הזו לא נעשתה בדיקה פולשנית אחרת.
  • במידה וקיימת תרבית עם תשובת פלורה מעורבת או תערבות חיידקים – יש לחזור בשנית על התרבית.
  • מטופלים עם קטטר קבוע או כאלה המבצעים צנתור עצמי לסירוגין (CIC) – במקרים בהם תרבית שתן חיובית(עם צמיחת חיידקים) יש לבקש מרופא משפחה להתחיל בטיפול אנטיביוטי לטווח של 7 ימים ,5 ימים טרם הבדיקה ויומיים לאחריה.
  • שבוע לפני הפעולה, יש להפסיק ליטול תרופות אנטיכולינרגיות כגון:
    TOVIAZ,TOLTERODINE,SPASMEX,VESICARE ,DETRUSITOL ,SOLFENACIN,NOVITROPAN,BETMIGA,SPASMO-LYT.
  • אין להפסיק ליטול תרופות כגון: XATRAL,OMNIC,ARMONIA,PROMNIX, DUODART,TAMSULOSIN,AVODART.
אורודינמיקה מבוצעת במרפאה ייעודית. שני השלבים העיקריים שלה הם אגירת נוזלים בשלפוחית השתן ולאחר מכן התרוקנות. ב"מדיקה" אנו משתמשים בציוד משוכלל שהוא המילה האחרונה בתחום. כדי לבצע את הבדיקה, הרופא הבודק נדרש להכניס שני קטתרים (בעברית: צנתרים) – אחד לשלפוחית השתן והשני אל פי הטבעת. באמצעות הקתטרים יימדדו הלחצים בשלפוחית ובבטן. אלו הם מדדים חשובים ביותר להבנת המצב הקליני (מה מקור הבעיה בדיוק) ולקבלת החלטות על הטיפול הנכון. החדרת הקתטרים היא מהירה מאוד, אינה כואבת ומתבצעת ברגישות. הרופא הבודק משתמש בג'ל מאלחש וקשוב לתחושותייך ובקשותייך והנבדקים מדווחים על אי נוחות מינימלית. במהלך הבדיקה נטפטף נוזלים (מים פיזיולוגיים, סליין) לשלפוחית השתן בקצב הרגיל של הגוף (כפי שהוא מופרש מהכליות באופן רגיל) ונבקש לשמוע על תחושותייך: האם את/ה מרגיש דחף ראשוני לתת שתן? האם יש כעת דחף חזק יותר? האם אינך מסוגל/ת עוד להתאפק? זמן הבדיקה משתנה מנבדק לנבדק – ותלוי מאוד ברמת שיתוף הפעולה שלו/שלה. הבדיקה לא תלויה בזמן או בנפח הנוזלים, אלא במילוי וריקון השלפוחית מנוזלים. בכל מקרה, אנו לא מגבילים את זמן הבדיקה – ומאפשרים לך לסיים אותה בנינוחות. הבדיקה מסתיימת כאשר הנבדק נותן שתן.

בתום הבדיקה הנבדק/ת מקבל הסבר קצר וכללי מהרופא הבודק. התשובה המלאה, כולל הסברים מפורטים על משמעות התוצאות, תינתן על ידי הרופא המפנה.

אין כל מגבלה על כל פעולה לאחר הבדיקה וניתן לחזור מייד אחריה לחיים רגילים לחלוטין. 

בשל הכנסת הקטתר, פעמים רבות הבדיקה כרוכה בהפרעות קלות במתן שתן, במהלך השעות שלאחריה.

הפרעות אלו עשויות לכלול, בין היתר: דחיפות (חייבים לתת שתן מייד כשמופיעה תחושה ראשונית) וצריבה במתן שתן. כדי להפחית את תופעות הלוואי, מומלץ לשתות הרבה נוזלים, שיסייעו לשטוף את המערכת.

אם התסמינים שבעקבות הבדיקה לא עוברים כעבור 24 שעות, אם מופיעות כמה טיפות דם בשתן, אם יש קושי בהטלת שתן או אם חום הגוף עולה מעל 38 מעלות – יש לפנות לרופא המשפחה לצורך בירור ונטילת תרבית שתן.

במקרים של אצירת שתן (הפסקת מתן שתן) או כל תסמין מדאיג ופתאומי אחר – יש לגשת לחדר מיון.

מומחים בתחום

רוצה עוד פרטים?

השאירו שם ומספר טלפון ונחזור בהקדם.

השאירו שם ומספר טלפון ונחזור בהקדם.

ברוכים הבאים לרשת

medica

מרכזים רפואיים

medica רפואה ברמה של 5 כוכבים הינה רשת מרכזים רפואיים מתקדמת בפריסה ארצית: