העור הוא המעטפת החיצונית של הגוף וללא כל ספק אחד האיברים הגדולים והחיוניים ביותר. כאשר מחשבים יחד את המשקל של כל רקמות העור בגוף מגיעים ל-20 קילוגרם. התפקידים של העור הם ויסות הטמפרטורה של הגוף, הגנה מפני קרני השמש, קליטת ויטמין D ועוד. שכבת העור מעניקה לגוף הגנה מפני הסביבה החיצונית וחוסמת פלישה של גורמים מזהמים ומזיקים. מתוקף תפקידו של העור וגודלו, הוא חשוף למחלות רבות כאשר חלק מהמחלות מתפתחות מבפנים וחלק אחר מבחוץ. קיימות מחלות עור קלות שבאות לידי ביטוי רק בפגיעה אסתטית קלה בעוד אחרות עלולות לסכן חיים
סוגים של מחלות עור
מחלות עם בסיס גנטי או תורשתי כמו פסוריאזיס, דרמטיטיס, טרשת גבשושית ועוד.
מחלות שנגרמות כאשר מערכת החיסון של הגוף תוקפת אותו. לרוב, מחלות אלות באות מתפתחות בעקבות זיהוי לא נכון של תאי הגוף.
מחלות שנגרמות עקב זיהום נגיפי, פטרייתי או חיידקי (צלוליטיס, חצבת, אדמת, פטרת ציפורניים).
גידולים של העור מסוג קרצינומה.
סוגים של מחלות עור
נתונים של משרד הבריאות מצביעים על עלייה בשכיחות של מחלות עור בישראל עם דגש על סרטן העור. הבשורה הטובה היא שבזכות אבחון מוקדם של מחלות עור, סיכויי ההחלמה וההישרדות עולים באופן משמעותי. אבחון מוקדם של סרטן עור הוא המפתח להחלמה מהירה. כאשר מאבחנים את סרטן העור בשלבים ראשונים סיכויי ההחלמה גבוהים. גברים ונשים בכל הגילאים מתבקשים להגיע לבדיקה שגרתית אצל רופא עור ולדעת לזהות סימנים שמעידים על סיכון מוגבר להתפתחות של המחלה.
זיהוי מוקדם של תסמיני סרטן העור מתחיל באבחון של כתם חדש או שינוי צורה של נקודת חן חדשה. בכל מקרה בו מופיע בעור סימן לא ברור או שינוי כלשהו – כדאי לקבוע בהקדם תור לרופא עוד ולגשת לבדיקה. בשלבים ראשונים המחלה קשה לזיהוי היות והתסמינים דומים מאוד לאלו של מחלות עור אחרות. ישנם מקרים רבים בהם נגעים סרטניים נראים כמו פטרת, אקזמה או פסוריאזיס.
שינויים בנקודות חן
נקודות חן הן גידולים שפירים של העור. הגודל של הנקודה מושפע ממספר התאים שמרכיבים אותה. צבעה נקבע על פי ריכוז הפיגמנטים שנמצא במיקום שלה. רוב נקודות החן מתפתחות כבר בגילאי הילדים עם נטייה גנטית להתרבות. למרבית האנשים יש נקודות חן על גופם כאשר רוב הנקודות הן נגעים שפרים, אך ישנם מקרים בהם נקודת חן תמימה למראה עלולה להתפתח לגידול סרטני (מלנומה).
שינוי בגודל, צורה או צבע, הופעת גרד, דימום, הופעת נקודת חן חדשה לאחר גיל 40. כל אחד מהסימנים הללו דורש בדיקה של רופא עור. במקרים בהם הצורה של נקודת החן אינה סימטרית והגוון אינו אחיד (3 גוונים ומעלה), כדאי גם כן לפנות לבדיקה של רופא עור ובהתאם להמלצה שלו לעבור הליך של הסרת נקודות חן בגוף.
כיום ניתן לבצע הסרת נקודות חן בהליך פשוט ומהיר. טכנולוגיית הלייזר מאפשרת בחלק מהמקרים הסרת נקודות חן ושומות ללא צורך בהליך כירורגי. ההסרה מתבצעת בהתאם להמלצה של רופא עור משיקולים בריאותיים או אסתטיים.
לאחר הסרת הנקודה נהוג לשלוח אותה לבדיקה פתולוגית (ביופסיה). נקודת חן שהוסרה נכון בהליך רפואי לא תגדל שוב אך נקודות אחרות עשויות להתפתח באזורים אחרים בגוף בהתאם לנטייה גנטית. חשוב לזכור שהסרת נקודות חן מהווה הליך רפואי שכרוך בסיכונים ואפשרות של סיבוכים. יש להקפיד ללוות את ההליך עם רופא מומחה ולבצע אותו בהתאם להמלצת רופא.
בסרטון: טיפולים לסרטן מלנומה
מומחים בתחום
ד"ר דניאל יונתן לגוב
רופא בכיר במחלקת כירורגיה פלסטית ומשחזרת ומכון כוויות, ביה"ח שיבא תל השומר
ד"ר ערן נזרי
מנהל מחלקה כירורגית ב' ומנהל יחידת ניתוחי חלל הצפק ומלנומה בחטיבה הכירורגית, המרכז הרפואי ע”ש סוראסקי (איכילוב)