מהו מרפק טניס
מצב שבו נוצרת רקמה ניוונית או קרע חלקי של מוצא השרירים המיישרים של שורש כף היד מהאזור החיצוני של המרפק. לאחר שכל הטיפולים השמרניים, כולל מתן מנוחה מוחלטת ליד, נכשלו יש מקום להתערבות ניתוחית. מטרת הטיפול הכירורגי היא לכרות את הרקמה הדלקתית ולאפשר אספקת דם טובה יותר לאזור.
לאחר שכל הטיפולים השמרניים, כולל מתן מנוחה מוחלטת ליד, נכשלו יש מקום להתערבות ניתוחית. מטרת הטיפול הכירורגי היא לכרות את הרקמה הדלקתית ולאפשר אספקת דם טובה יותר לאזור. קיימות שיטות רבות והרופא המנתח יבחר בטכניקה שהכי מוכרת לו ושלפי ניסיונו מביאה לתוצאות הטובות ביותר.
כאבים מקומיים באזור החיצוני של המרפק. חולשה בביצוע מטלות פשוטות כגון פתיחת דלת או לחיצת ידיים. הכאב מתגבר בכל מאמץ של הגידים המיישרים את כף היד והאצבעות.
אין צורך בהכנות מיוחדות
בביה"ח מדיקה אלישע חיפה - הטיפול שמכה גלים כטיפול למרפק טניס
המרפק הוא המפרק המחבר את עצם הזרוע לעצמות האמה. חלק מהמורכבות של המרפק נובעת מכך שהוא למעשה מורכב משלושה מפרקים שונים.
המרפק מהווה צומת של שלוש עצמות, המחוברות כל אחת באמצעות מפרק, כאשר שלושתם מכונסים למעיין קופסית אחת התומכת ברצועות. מפרקי המשנה הללו, כמו גם המרפק עצמו, מכוסים ברקמת סחוס.
את כל המערך הזה מחזקים שרירים המתחלקים לשתי קבוצות עיקריות:
- שרירי כפיפה
- שרירי פשיטה
ישנם גם שרירים האחראים על תנועות הסיבוב – למעלה ולמטה, וכמו כל מערך אחר בגוף – במרפק יש גם רשת של עצבים ושל כלי דם.
הגורם המרכזי למרפק טניס הוא הפעלת יתר, מאמץ יתר או תנועות חוזרות ונשנות שלו לאורך זמן. יחד עם זאת, ישנם גורמי סיכון נוספים לתופעה של מרפק טניס:
- גיל מתקדם – בדרך כלל אצל אנשים מבוגרים מתחיל תהליך של ניוון שרירי. הוא נגרם פעמים רבות דווקא מחוסר פעילות! אבל כל תהליך של ניוון עלול לגרום לתסמונת זו.
- פציעה מקומית – מרפק טניס יכול להיגרם גם במקרה של פציעה חד פעמית עקב נפילה, חבלה וכד'.
- תסמונת התעלה הקוביטלית – תסמונת התעלה הקוביטלית היא בעיה בעצב האולנרי העובר בחלקו האחורי של המרפק קרוב לעצם הבולטת שלו. כאשר אנשים מעצם עיסוקם או סטודנטים וכד' נאלצים להשען הרבה על המרפק או כאלו שצריכים להחזיק אותו מכופף לאורך זמן עלולים לסבול מלא מעט כאבים במרפק, חולשה של שרירי האמה ושתי אצבעות בכף היד.
**ישנם שני עצבים נוספים העוברים במרפק ועלולים לגרום לכאבים אך תסמונת התעלה הקוביטלית היא הנפוצה ביותר.
השם מרפק טניס ניתן אחרי מחקרים שנעשו על שחקני טניס. במחקרים אלה נמצא שכמעט 50% מהשחקנים סובלים מהתסמונת לפחות פעם בחיים, בגלל השימוש הרב במרפק בזמן חבטות בכדור. אך ישנם בעלי מקצועות נוספים בתעשיה, וגם עקרות בית, וכד', שגם הם עלולים לסבול מהתופעה עקב יתר שימוש במרפק.
ישנם מספר תסמינים שיכולים להצביע על כך שאדם סובל מתסמונת מרפק טניס המרכזי הוא כמובן כאב.
הכאב יכול להיות ממוקד באזור אחד או להיות כאב מתפשט:
- כאב בחלק החיצוני של המרפק
- כאב כאשר מיישרים את היד או את שורש כף היד
- כאב כאשר מנסים להרים דברים (אפילו קטנים כמו כוס קפה מלאה), או כאשר מנסים לעשות תנועה של פתיחת דלת בעזרת ידית
- תחושה של חולשה בזרוע
הכאבים יכולים להופיע בעוצמות משתנות, אך גם כאב חד ופתאומי, שמגביל את תפקוד היד, יכול להעיד על התופעה.
בכל מקרה, כאשר אחד מהתסמינים הללו מופיע, מומלץ לגשת למרפאה לבדיקה.
רופא מומחה בכירורגיה או באורתופדיה של היד, יכול לבצע אבחנה וודאית רק באמצעות בדיקה גופנית, תוך התייחסות לתסמינים ולהיסטוריה הרפואית של המטופל. זאת, בדרך כלל ללא צורך בבדיקות נוספות כמו דימות וכד'.
לעיתים הרופא מחליט על בדיקת הדמיה – רנטגן, אולטראסאונד, MRI ובדיקות נוספות, במידה שעולה חשש לבעיות נוספות, או על מנת לשלול סיבות נוספות לכאבים.
מומחים בתחום
ד"ר אטלן פרנק
מנהל מיקרוכירורגיה ביחידת כף היד בחטיבה האורטופדית במרכז הרפואי איכילוב, תל אביב.