צילום קרקעית העין (Fundus Photography) ככלי עזר להערכה טרום ניתוחית של מטופלים המועמדים לניתוח קטרקט.
ההערכה הטרום ניתוחית לקראת ניתוח קטרקט מהווה שלב חשוב, לא רק לקביעת התוויה לניתוח אלא גם לזיהוי סיבות אחרות לפגיעה בראייה, ואף כאלה שעלולות להשפיע על תוצאות הניתוח. אחד הכלים היעילים, הנגישים והמהירים במסגרת זו הוא צילום קרקעית העין (Fundus Photography), המאפשר תיעוד ישיר של המקולה ועצב הראייה ומהווה כלי חשוב נלווה לבדיקות הדמיה נוספות כגון OCT ובחלק מהמקרים גם אולטרסאונד של גלגל העין.
אבחון של פתולוגיות מקולריות
במקרים רבים מייחסים את הירידה בראייה להתפתחות קטרקט, אך ישנם מצבים נוספים שעלולים לגרום לפגיעה בראייה, ולפני שמתכננים להתקדם עם ניתוח קטרקט יש להשלים הערכה עינית מלאה. מחלות אלה כוללות גלאוקומה, ניוון מקולרי תלוי גיל (AMD), ממברנה אפירטינלית (ERM), חור מקולרי או למלרי, בצקת מקולרית ועוד. יתרון משמעותי של ביצוע צילום קרקעית הוא האפשרות לתיעוד אובייקטיבי של מצב המקולה טרם הניתוח. תיעוד זה מאפשר השוואה עתידית במקרה של תלונות ראייה לאחר הניתוח, או מעקב אחר שינויים במקרים של מחלות כרוניות כמו סוכרת או AMD.
הערכת עצב הראייה
צילום קרקעית העין מספק גם תיעוד של עצב הראייה, ובכך תורם להערכת גלאוקומה – כולל זיהוי מוקדם של שינויים בקיעור C/D ratio , חיוורון או אטרופיה של עצב הראייה ושינויים פריפפילאריים (שינויים ברשתית הסמוכה לעצב הראייה). תיעוד זה מהווה אפשרות להשוואה עתידית וחשוב במיוחד במטופלים שנמצאים במעקב לגלאוקומה או נמצאים בקבוצת סיכון.
שיפור תקשורת עם המטופל
הצגת הממצאים למטופל תוך מעבר על הצילום מאפשרת שיח שקוף וברור, מסייעת בהתאמת הציפיות מהניתוח ומשפרת את שביעות הרצון. כאשר המטופל מבין כי קיימת פתולוגיה נוספת העלולה להגביל את שיפור הראייה, פוחתים הסיכוי לאי-הבנה או תסכול לאחר הניתוח.
סיכום
צילום קרקעית העין הוא כלי זמין, לא פולשני ובעל ערך קליני בהערכה טרום ניתוחית של קטרקט. הוא מאפשר זיהוי מוקדם של פתולוגיות מקולריות, תיעוד מצב עצב הראייה, שיפור הקשר עם המטופל והנחת תשתית למעקב עתידי. לצד צילום OCT, לצילום קרקעית תפקיד מרכזי בזיהוי ותיעוד של ממצאים שעשויים להשפיע על התוצאה הניתוחית.