חיפוש
Close this search box.
חיפוש
Close this search box.

6 גורמים נפוצים לאי פריון בקרב נשים

מערכת הרבייה הנקבית מורכבת מ: נרתיק, צוואר הרחם, רחם, חצוצרות ושחלות.
תקינותה ותיפקודה של המערכת משפיעה על נשים לא רק מהבחינה הפיזיולוגית – בריאותית אלא גם מבחינה רגשית, פסיכולוגית, סוציולוגית ותרבותית. הריון ולידה הם מוטיבים מרכזיים מאד בחיי נשים בכל העולם.

על מנת שאישה תתעבר, תהיה בהריון ותלד, המערכת כולה, על כל חלקיה צריכה לתפקד. בעיות או מחלות במערכת הרבייה הנקבית יכולות להופיע בכל אחד מהאיברים. חלקן עלולות לגרום לכך שהאשה לא תוכל להיכנס להריון בכלל; חלקן גורמות לכך שהיא לא תוכל לשאת את העובר לאורך התקופה הנדרשת – וההריון יסתיים בהפלה – ועוד.

בגלל שחווית האמהות חשובה מאוד לנשים רבות, ישנן לא מעט נשים שחוו נסיונות כושלים להרות, או שחוו הפלות חוזרות ונשנות, אשר פונות בסופו של דבר להליך פונדקאות.
בעיות פוריות אצל נשים עלולות לנבוע:

  • משיבושים בתהליך הביוץ – לדוגמה, ירידה בתפקוד השחלות בגלל גיל האישה. תופעה זו מופיעה בדרך כלל אצל נשים מעל גיל 40, אך ניתן למצוא תופעה כזאת גם אצל נשים צעירות יותר.
  • מנזק שנגרם לרחם או לחצוצרות – לדוגמה עקב שימוש ממושך בתרופות מסוימות, ועוד.
  • ממחלות – לדוגמה מחלות סרטן הדורשות טיפול כימותרפי, ועוד.

תסמונת השחלות הפוליציסטיות:

זוהי תסמונת שעלולה לפגוע ב-15% מהנשים. מדובר בבעיה הורמונלית מורכבת שגורמת לביוץ ומחזור לא סדירים. היא עלולה להתבטא בעלייה ברמת ההורמונים הזכריים, בריבוי זקיקים בשחלות, בפגיעה ברירית הרחם ובפגיעה בפוריות.

מחלות אנדוקרינולוגיות:

במידה ויש בעיה בבלוטת יותרת המוח, הדבר גורם לעלייה בהורמון החלב (פרולקטין) – שרמה גבוהה שלו עלולה לפגוע בפוריות – או לבעיה בהפרשה של הורמון הקורטיזול ועוד.

מחלת סרטן:

ישנן מחלות סרטן שהן עצמן או הטיפול בהן עלולים לגרום לפגיעה בפוריות האישה.

אנדומטריוזיס:

מחלה זו היא אחת מהסיבות השכיחות לאי פריון. היא גורמת להיווצרות ציסטות שחלתיות ולפגיעה בתפקוד החצוצרות, מה שעלול להשפיע על ייצור הביציות ולהפריע לתהליך ההבשלה שלהן.

שרירנים (מיומות) ברחם:

שרירנים הם גידולים שפירים של שריר הרחם שעלולים להופיע אצל אחת מכל 3 נשים בגיל הפוריות. הם לא תמיד בולטים לחלל הרחם או גורמים להפרעה בפריון אך ישנם כאלו שהם גדולים יותר ובולטים מדופן הרחם מעוותים את החלל וגורמים להפלות חוזרות ונשנות.

הידבקויות תוך ריחמיות:

אלו עלולות להופיע כתוצאה מזיהום תוך רחמי או הפלות קודמות הגורמות להיווצרות רקמה צלקתית שמפריעה להפרייה תקינה.

לאישה שלא מצליחה להיכנס להריון תקופה ארוכה מאז שהיא החליטה שהיא מעוניינת בזה, מומלץ שתתיעץ עם גינקולוג מומחה. השלב הראשון יהיה לבדוק את תקינות מערכת הרבייה בכלל ומצב הרחם בפרט.
ניתן לעשות את זה בצורה פשוטה באמצעות אולטרסאונד או צילום רחם, ואם יש צורך בבדיקה מדוקדקת יותר, אפשר לעשות היסטרוסקופיה אבחנתית. חלק מהטיפולים הנדרשים כמו כריתת שרירנים, טיפול בהדבקויות ועוד ניתן אף לעשות באמצעות היסטרוסקופיה טיפולית.
מערכת הבריאות בישראל, התומכת בפוריות האישה, מאפשרת כיום לנשים להתמודד עם חלק מהבעיות שהוזכרו באמצעות:

  • הקפאת ביציות – לדוגמה במקרים בהם אישה מתכננת הורות מאוחרת, או במקרים בהם אישה חלתה בסרטן.
  • שימור עוברים – מוצע לזוגות במקרים בהם בן הזוג חלה, או במקרים בהם חושבים על תהליך פונדקאות.
  • הקפאת רקמת שחלה – הליך דומה להקפאת ביציות, אך במקרה הזה מקפיאים מקטע עם כמות גדולה של ביציות להפרייה עתידית.

רופאים בתחום

רוצה עוד פרטים?

השאירו שם ומספר טלפון ונחזור בהקדם.

השאירו שם ומספר טלפון ונחזור בהקדם.

ברוכים הבאים לרשת

medica

מרכזים רפואיים

medica רפואה ברמה של 5 כוכבים הינה רשת מרכזים רפואיים מתקדמת בפריסה ארצית: