חיפוש
Close this search box.
חיפוש
Close this search box.

קטרקט וניתוח קטרקט

קטרקט נגרם בעקבות היאטמות עדשת ענין או עכירותה, והוא מתרחש לרוב כחלק מתהליך ההזדקנות הרגיל. עכירותה של עדשת העין נוטה להתגבר עם הזמן, ועשויה להפריע ליכולת לנהוג, לקרוא או לצפות בטלוויזיה. קטרקט עלול להיגרם גם במקרים של פציעה, תרופות מסוימות או כירושה גנטית. החלפת סוג ומספר המשקפיים עשויה לפעמים לעזור, אבל ברוב מקרי הקטרקט, בסופו של דבר יידרש ניתוח כדי להחזיר את הראייה.

אחרי שהבנתם מה זה קטרקט וממה הוא נגרם, כדאי לדבר מעט על ניתוח להסרת קטרקט. ניתוח קטרקט מתקן יכול להתבצע גם כאשר המטופל אינו מרוצה מהיכולת שלהם לראות והמנתח החליט שהסרת הקטרקט בניתוח תהיה מועילה. הניתוח עצמו הוא ניתוח פשוט למדי, שאורכו, בדר"כ, כ-20 דקות בלבד. בניתוח קטרקט העדשה העכורה מוסרת, ובמקומה מוחדרת עדשה מלאכותית, המחזירה את יכולת המיקוד של העין. ישנם סוגים מיוחדים של עדשות שיכולות להפחית אסטיגמציה, וגם לתקן בעיות ראיה מרחוק וגם מקרוב. עדשות אלו יצמצמו במידה ניכרת את התלות במשקפיים.

במהלך ניתוח הקטרקט מחליפים את העדשה הטבעית של העין, שהפכה להיות עכורה, בעדשה מלאכותית תוך עינית שקופה, המאפשרת לחזור ולראות בבהירות.

קטרקט הוא אחת הסיבות העיקריות לירידה בראייה בעולם המערבי ולגורם העיוורון העיקרי במדינות מתפתחות. ניתוח קטרקט הינו חיוני לשמירה על עצמאותו ועל בטיחותו של המטופל, ומציע פתרון שלם וקבוע למחלה זו.

ניתוח קטרקט בלייזר מגביר את המהירות ואת רמת הדיוק של הניתוח.

 

כ- 40% מהאוכלוסייה בישראל סובלת מקטרקט. קטרקט הוא בעיקר מחלה של בוגרים, מעל לגיל 55. יחד עם זאת, הוא יכול להגרם גם משינויים מטבוליים, מחבלות בעין, מתרופות ומחשיפה ממושכת לשמש. אם יש לכם תחושה של ירידה בחדות הראייה, מומלץ לקבוע פגישת ייעוץ.

  • ירידה בחדות הראייה.
  • שינוי בחדות הראייה ובראיית צבעים.
  • ראייה מטושטשת ורגישות או סנוור לאור.
  • טשטוש בראייה או ירידה בחדות הראייה.
  • שינוי ברפרקציה- קוצר ראייה או רוחק ראייה – שגורם לתדירות גבוהה של שינוי במרשם המשקפיים ועליה בדיופטר.
  • רגישות לאור, סנוור (בעיקר בלילה ובעת נהיגה).
  • קושי בקריאה.
  • שינוי בצבעים ובקונטרסט.
  • כפל ראייה – דיפלופיה חד עינית.
  • צורך בתאורה חזקה יותר לקריאה.
  • ראיית לילה חלשה.

האבחון נעשה בידי רופא עיניים מומחה המאבחן את רמת העכירות בעדשת העין. לאחר ההחלטה על ביצוע הניתוח יעבור הלקוח את הבדיקות הבאות:

  • בדיקת ראייה ע"י אופטומטריסט.
  • בדיקת ביומטריה – מדידת אורך העין וכוח הקרנית.

בחירת סוג העדשה המושתלת נעשית על ידי המנתח בהתאם לצרכי המטופל ומצב העין השנייה, או מדיניות המוסד בהתאם לעלויות, איכות העדשה ותכונותיה האופטיות.

הקטרקט השכיח הינו "קטרקט תלוי גיל". קטרקט זה מתחלק לשלושה סוגים:

  • קטרקט גרעיני – הקטרקט השכיח ביותר. זוהי פשוט עכירות של עדשת העין, שמתרחשת ככל שהגיל עולה. אצל רוב האנשים נוצרת הצהבה קלה של עדשת העין בגילאים מבוגרים. ברמה נמוכה, ההצהבה הזו אינה פוגעת בראייה, אך ברמה גבוהה, היא יוצרת טשטוש וקושי חמור בראייה. לרוב, קטרקט מסוג זה מתקדם באיטיות רבה, ובנוסף, הוא אינו סימטרי, כלומר הוא יכול להופיע ברמה חמורה יותר בעין אחת, ואילו בעין השנייה להיות חלש.
  • קטרקט קורטיקלי – פגיעה באזורים ההיקפיים של העדשה. כאן, הראייה שנפגעת היא בעיקר ראיית לילה, משום שהאישונים אשר מתרחבים בחושך נתקלים בעכירות שסביב העדשה. גם כאן, העכירות מתקדמת באיטיות יחסית, וגם היא א-סימטרית.
  • קטרקט תת-קפסולרי אחורי – זהו קטרקט שמגיע כתוצאה מנדידה של תאים למעטפת האחורית של העין. קטרקט זה נדיר יותר, אולם הוא מטריד במיוחד ומפריע מאד לראייה. התלונה השכיחה ביותר בקרב הסובלים מקטרקט זה הוא סנוור, במיוחד בשעות היום. קטרקט מסוג זה מופיע אצל אנשים צעירים יחסית לשני סוגי הקטרקט האחרים. בנוסף, הוא אינו רק תלוי גיל, אלא גם יכול להיגרם כתוצאה מחבלות שונות.

קטרקט יכול להופיע גם אצל ילדים, ואפילו מלידה ממש.
בנוסף, קטרקט יכול להתפתח בעקבות טראומה לעין, כמו פגיעה ישירה בעין, חשיפה לקרינה מייננת, פגיעה כימית או חשמלית בעין, כתוצאה מדלקת כלשהי בעין ועוד.

גם אצל חולי סכרת ישנה נטייה להתפתחות קטרקט מטבולי, במיוחד כאשר אין איזון טוב של רמות הסוכר בדם.

המנתח מבצע חתך קטן בן מילימטרים בודדים, ודרכו נשאבת החוצה העדשה הטבעית העכורה ומוכנסת במקומה העדשה המלאכותית. ניתוח קטרקט מתבצע לרוב בהרדמה מקומית, ואורכו הממוצע כעשרים דקות.

כאמור ניתוח קטרקט הוא ניתוח פשוט באופן יחסי, וכך גם ההחלמה ממנו. ברוב המקרים, תוכלו לחזור הביתה מיד אחרי הניתוח. ייתכן שהעין תהיה מכוסה בפד ובמגן מפלסטיק כשתצאו מבית החולים, אך בדר"כ ניתן להוריד אותם ביום שלמחרת. התחושה צריכה לחזור לעין תוך כמה שעות מסיום הניתוח, אך ייתכן שיחלפו מספר ימים עד שהראייה שלכם תחזור במלואה.

בזמן החלמה מניתוח קטרקט כדאי להקפיד על הדברים הבאים:

  • להשתמש בטיפות העיניים שקיבלתם, לפי ההוראות
  • לנוח ביומיים – שלושה הראשונים
  • לקחת כדור לשיכוך כאבים במידת הצורך
  • להתקלח כרגיל
  • לקרוא, לצפות בטלוויזיה ולהשתמש במחשב כרגיל
  • לצאת החוצה רק עם משקפי שמש
  • להימנע משחייה במשך 4 עד 6 שבועות

אם עברתם ניתוח קטרקט עם לייזר, רוב הסיכויים שתראו טוב כבר יום למחרת הניתוח. אנשים מסוימים יזדקקו לכמה ימים, אך ישנם גם כאלו שזקוקים לחודש מלא כדי להגיע לשיפור מקסימלי של הראייה שלהם. בשבוע הראשון לאחר ניתוח לייזר קטרקט, מומלץ שהעין תהיה מכוסה בכל עת, עם משקפיים או מגן עיניים, כדי להגן עליה מפני התנגשות או שפשוף. כמות קטנה של לחץ יכולה בקלות לפתוח את החתך, והגנה על העין מונעת זאת.

מה זה קטרקט ואיך זה נגרם?

קטרקט נגרם בעקבות היאטמות עדשת ענין או עכירותה, והוא מתרחש לרוב כחלק מתהליך ההזדקנות הרגיל. עכירותה של עדשת העין נוטה להתגבר עם הזמן, ועשויה להפריע ליכולת לנהוג, לקרוא או לצפות בטלוויזיה. קטרקט עלול להיגרם גם במקרים של פציעה, תרופות מסוימות או כירושה גנטית. החלפת סוג ומספר המשקפיים עשויה לפעמים לעזור, אבל ברוב מקרי הקטרקט, בסופו של דבר יידרש ניתוח כדי להחזיר את הראייה.

אחרי שהבנתם מה זה קטרקט וממה הוא נגרם, כדאי לדבר מעט על ניתוח להסרת קטרקט. ניתוח קטרקט מתקן יכול להתבצע גם כאשר המטופל אינו מרוצה מהיכולת שלהם לראות והמנתח החליט שהסרת הקטרקט בניתוח תהיה מועילה. הניתוח עצמו הוא ניתוח פשוט למדי, שאורכו, בדר"כ, כ-20 דקות בלבד. בניתוח קטרקט העדשה העכורה מוסרת, ובמקומה מוחדרת עדשה מלאכותית, המחזירה את יכולת המיקוד של העין. ישנם סוגים מיוחדים של עדשות שיכולות להפחית אסטיגמציה, וגם לתקן בעיות ראיה מרחוק וגם מקרוב. עדשות אלו יצמצמו במידה ניכרת את התלות במשקפיים.

מידע נוסף על קטרקט

קטרקט יכול להיגרם עקב סיבות שונות, כשהמשותף לכל הסיבות היא הפגיעה הממושכת בחילוף החומרים של העדשה:

  • הסיבה השכיחה ביותר לקטרקט הינה גיל מתקדם.
  • מחלות של העין ומחלות הקשורות לחילוף חומרים עלולות לגרום להופעת קטרקט בגיל צעיר יותר, עקב הפרעה בהזנת העדשה.
  • שינויים מטבוליים כמו סוכרת, הפרעות בתזונה וחסר אנזימטי.
  • קטרקט מולד היא סיבה גנטיקה העוברת במשפחות מסוימות מדור לדור.
  • תרופות שונות כדוגמת סטרואידים ואחרות.
  • חבלות בעין.
  • חשיפה לשמש, ללא אמצעי הגנה, לאורך שנים רבות.
  • מחלות נדירות יכולות להאיץ את התפתחות הקטרקט.
  • עישון.
  • השמנת יתר.
  • דלקות, קוצר ראייה ועוד.
  • קטרקט אינו נגרם משימוש יתר בעיניים, כגון ראייה מאומצת בתאורה חלשה או קריאה ממושכת.

  • קטרקט אינו יכול לעבור בעזרת תרגול, תרופות או טיפות.

  • הטיפול בקטרקט הוא באמצעות ניתוח קטרקט רגיל או ניתוח קטרקט בלייזר.

  • גילוי מוקדם של קטרקט מאפשר למנתחים לתת הערכה מוקדמת לגבי פוטנציאל הראייה, לבחור את דחיפות ואופי ניתוח הקטרקט המומלץ, ולזרז את התהליך.

  • ברוב המקרים, קטרקט מופיע בשתי העיניים ועל כן יש צורך לבצע ניתוח קטרקט בשתיהן. כל עין תנותח בנפרד, ולרוב תנותח קודם העין שבה הקטרקט מפריע יותר. ניתוח העין השנייה ייעשה רק לאחר החלמה מלאה מהניתוח של העין הראשונה.

לקראת ניתוח קטרקט יש לבצע בדיקות כלליות, אותן ינחה אתכם המנתח לבצע. את תוצאות הבדיקות יש להביא איתך ביום הניתוח.

סוגי בדיקות אפשריות:

בדיקות דם, בדיקה כימית, PT, בדיקת א.ק.ג, בדיקות עיניים מקיפה ובדיקת ביומטריה להתאמת העדשה.

בין אם זה נסיעה ארוכה לים, משחק כדורעף חופים, גלישת רוח או כל פעילות אחרת, מדובר בפעילויות כמעט בלתי אפשריות לאלו הסובלים מבעיות עיניים כמו קטרקט, המפריע לראייה, לנהיגה, ולשלל חוויות הקיץ. חוץ מהעבודה כי אין טעם לדחות ניתוח קטרקט מכל סיבה שהיא, וכי ברגע שמתעורר הצורך בניתוח יש לבצעו ,הנה חמש סיבות נוספות מדוע עליכם לקבוע כבר עכשיו, בתחילת הקיץ, תור לניתוח להסרת קטרקט:

תוכלו לשחות ללא משקפיים או עדשות מגע

ניתוח קטרקט יאפשר לכם לשחות ללא כל עזרים. הקי ץהזה תוכלו לחוות את החופש לשחות, להתיז ולצלול בעיניים חשופות. העיניים שלכם יוכלו ליהנות בחופשיות מהנוף, במצב הטבעי והנוח ביותר שלהן. יותר לא תדאגו לאבד את עדשות המגע בזמן שאתם מנגבים את העיניים לאחר הטבילה. גם לא תתעצבנו אם  מישהו יתיז בטעות מתיז מים לעיניים שלכם, כי הרי העדשות אינן יכולות להתייבש או לצאת, אם הן לא שם מלכתחילה.

תוכלו להשתתף בכל הפעילויות הספורטיביות

אנשים עם קטרקט מתקשים להשתתף בפעילויות ספורטיביות רבות, מסיבות ברורות. ניתוח קטרקט, לאחר זמן ההחלמה המינימלי, יגרום לכם לראות מחדש את הכדור – בין אם זה כדורסל, כדורעף,טניס, פינג פונג או אפילו באולינג, ויחזיר לכם את ההנאה מספורט ימי, בו סוף סוף תוכלו לראות היטב את צבעי הים, השמש והשמיים.

תוכלו להפוך את אלרגיות הקיץ לנסבלות יותר

אחרי ניתוח קטרקט בלייזר או בטכניקה המסורתית, תוכלו להגיד שלום למשקפיים או לעדשות המגע שלכם. זהו יתרון נהדר במיוחד בקיץ, זמן בו האוויר מלא באבקנים היכולים לגרום לעדשות המגע לזוז, לקפוץ מהעין או להתייבש. בנוסף, הן יכולות לפתח קרע קטן שיחצה אותן בסופו של דבר לשתיים. זה קורה בדר"כ כשהעדשות מתלכלות מגירוד או שפשוף של העיניים.

דמעות, קרעים, או לכלוך בעדשות אינם נוחים בכלל. גם כשהעדשות מתייבשות מתגובה אלרגית, התחושה אינה נעימה כלל. יתר על כן, אבקנים אינם האלרגנים היחידים של הקיץ. עקיצות חרקים גם הן אופייניות במהלך חודשי הקיץ ויכולות לגרום לתגובה אלרגית. ולמרות שניתוח קטרקט אינו יכול למנוע אותן, הוא יכול להקל על חומרת האלרגיות בכך שהוא משחרר אתכם מהרכבת משקפיים או עדשות בזמן שהעיניים שלכם יבשות ומגרדות.

אכילת מזונות עשירים בוויטמין C עלולה להפחית את הסיכון להתפתחות קטרקט בשליש, כך קובע מחקר חדש. מחקר זה הוא גם הראשון להראות כי דיאטה וסגנון חיים עשויים לשחק תפקיד גדול יותר מאשר גנטיקה, בכל מה שקשור להתפתחות קטרקט וחומרתו.

כידוע, קטרקט מתרחש באופן טבעי עם הגיל, אז מתחילה להתעכר עדשת העין עד שהיא הופכת לאטומה. עד היום, למרות השתכללות ניתוחי הקטרקט, כולל ניתוח קטרקט בלייזר חדשני, קטרקט נשאר הגורם המוביל לעיוורון בעולם.

ויטמין C יכול לעזור במניעת התפשטות קטרקט?

דיאטה עשירה בויטמין C מגדילה את כמות הנוזל בעין סביב העדשה כדי למנוע חמצון, והיא מספקת הגנה נוספת. חוקרים באוניברסיטת קינגס בלונדון בדקו האם חומרים מזינים מסוימים המתקבלים ממזון או מתוספי מזון יכולים לסייע במניעת  קטרקט. הם גם ניסו לברר כמה גורמים סביבתיים, כמו דיאטה, חשובים לעומת הגנטיקה. צוות המחקר בדק נתונים של יותר מ- 1000 זוגות תאומות מבריטניה.

המשתתפים במחקר ענו על שאלון מזון כדי לעקוב אחר צריכת ויטמין C וחומרים מזינים אחרים, כולל ויטמינים A, B, D, E, נחושת, מנגן ואבץ. כדי למדוד את התפשטות הקטרקט, השתמשו החוקרים בהדמיה דיגיטלית הבודקת את אטימות עדשות העין שלהם בסביבות גיל 60. הם ביצעו מדידת פולו-אפ על 324 זוגות תאומים כ- 10 שנים מאוחר יותר.

במהלך המדידה הבסיסית, דיאטות עשירות בויטמין C הראו ירידה של 20% בסיכון לקטרקט. לאחר 10 שנים, החוקרים גילו כי נשים שדיווחו על צריכת מזונות עשירים בויטמין C הראו ירידה של 33% בסיכון להתפשטות הקטרקט. הגורמים הגנטיים היוו 35% מההפרש בהתפשטות הקטרקט. גורמים סביבתיים, כמו דיאטה, היוו 65%.  הצורה בה ויטמין C מעכב התקדמות של קטרקט עשויה להיות קשורה לחוזק שלו כנוגד חמצון. הנוזל בתוך העין עשיר בדרך כלל בויטמין C, אשר מסייע במניעת חמצון שמעכיר את עדשת העין.

יותר ויטמין C בתזונה עשוי להגדיל את כמות הנוזל סביב העדשה, ולהעניק הגנה נוספת. החוקרים ציינו כי הממצאים מתייחסים רק לויטמנים שהתקבלו מצריכת מזון ולא מתוספי תזונה או ויטמינים. תוצאות המחקר יכולות לעזור לסובלים מקטרקט למנוע את התפשטותו ואולי אף לבטל לגמרי את הצורך בביצוע ניתוח קטרקט בלייזר. כל מה שאתם צריכים לעשות זה להעשיר את הדיאטה היומיומית שלכם במאכלים כמו:

  • כרובית
  • קייל
  • פטרוזליה
  • דגים
  • ברוקולי
  • קיווי
  • עגבניות ועוד

דקה אחת על ניתוח קטרקט

מומחים בתחום

רוצה עוד פרטים?

השאירו שם ומספר טלפון ונחזור בהקדם.

השאירו שם ומספר טלפון ונחזור בהקדם.

ברוכים הבאים לרשת

medica

מרכזים רפואיים

medica רפואה ברמה של 5 כוכבים הינה רשת מרכזים רפואיים מתקדמת בפריסה ארצית: